Workshop „Noi modele de afaceri în economia circulară”

Workshop cu titlul „Noi modele de afaceri în economia circulară”, desfășurat joi, 17 martie 2023, ora 10:30, sala Virgil Madgearu. Workshop-ul a fost susținut de dl Tánczos Barna (Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor) şi moderat de prof. univ. dr. Carmen Trică (ASE București). Workshopul a avut peste 60 de participanti (a se vedea lista de prezență)

Circular Economy Coalition – CERC  în parteneriat cu Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice din București și Organizația ECOTIC a organizat, în data de 17.03.2023, ora 10,30 în corelație cu obiectivele și activitățile planificate ale proiectului ,,Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic (PERFECTIS)” PFE-CDI_ID_585, workshop-ul cu tema “Noi modele de afaceri în economia circulară”

Economia circulară este noua strategie de afaceri care permite un consum mai rațional al materiilor prime, regândirea pe baze ecologice a produselor și serviciilor, crearea unor noi modele de afaceri sustenabile și, nu în ultimul rând, prevenirea și minimizarea pierderilor și a deșeurilor. Economia circulară atrage un interes semnificativ în întreaga lume, acest lucru fiind demonstrat de direcțiile strategice ale guvernelor, angajamente ale mediului de afaceri internațional și parteneriatele devotate dezvoltării sale.

Astfel, acțiunile propuse vor contribui la „închiderea cercului” în ciclurile de viață ale produselor, la valorificarea și utilizarea la maximum a materiilor prime, produselor și deșeurilor, cu beneficii clare pentru afaceri și pentru mediu.

În cadrul workshop-ului “Noi modele de afaceri în economia circulară” a fost invitat să participe:

Dezbaterile în cadrul Workshop-ului “Noi modele de afaceri în economia circulară” s-au axat pe următoarele aspecte:

  • explicarea suportului legislativ in domeniul economiei circulare , de exemplu Legea nr. 42/2023 privind aprobarea procedurii de pregătire pentru reutilizare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, a cerinţelor tehnice privind pregătirea pentru reutilizare şi a cerinţelor de raportare şi monitorizare a echipamentelor electrice şi electronice reutilizate.
  • exemple de economie circulară în industria românească,
  • cum putem stimula investițiile în reutilizare/refolosire, reparare.

În cadrul dezbaterilor, au fost identificate neajunsuri în cadrul Legii nr. 42/2023 și anume:

  1. dacă echipamentele electrice recondiționate se consideră din nou puse pe piață și nasc deci, o obligație pentru producător identică echipamentulului nou pus pe piață,
  2. ce procent din ținta de colectare (65% din POM începând cu 2021) se poate îndeplini (sau trebuie îndeplinită) prin recondiționare; dacă nu vor fi impuse ținte concrete de recondiționare/pregătire pentru reutilizare cum există deja pentru anumite categorii de DEEE în Directiva 2012/19/CE privind DEEE-urile, nu se poate asigura finanțarea acestei proceduri de către producătorii de EEE,
  3. cine numește, plătește, monitorizează și sancționează operatorul responsabil de pregătirea pentru reutilizarea DEEE,
  4. cum vor fi reglementate relațiile între producători -OTR-uri-operatori responsabili de pregătirea pentru reutilizare DEEE – autoritate publică locală.

Legea nr. 42/2023 are și o componentă pozitivă – clarifică suplimentar unele aspecte legislative care nu se regăsesc în OUG 5/2015 și OUG 92/2021:

  1. semnificația unor termeni prevăzuți în prezenta lege (EEER înseamnă echipamentul complet care a fost debarasat anterior ca DEEE şi care a fost pregătit pentru reutilizare în același scop pentru care a fost conceput, Componentă de EEER înseamnă orice piesă de schimb, component, subansamblu sau produs consumabil care a făcut parte integrantă dintr-un DEEE atunci când a intrat în instalația de pregătire pentru reutilizare, şi care a fost pregătit pentru reutilizare în același scop pentru care a fost conceput, Garanție EEER: angajament asigurat de operatorul de pregătire pentru reutilizare faţă de client care promite să repare sau să înlocuiască sau să compenseze financiar un EEER sau o componentă de EEER care s-a defectat după transferul către noul utilizator).
  2. Activitatea de pregătire pentru reutilizare a DEEE nu se confundă cu reutilizarea generală a echipamentelor electrice şi electronice prin intermediul pieței second-hand. Reutilizarea generală are loc înainte ca produsul să devină deșeu, iar pregătirea pentru reutilizare are loc după ce obiectele devin deșeuri,
  3. Consumatorii au dreptul la o informare corectă și transparentă privind procesul de pregătire pentru reutilizare, reparațiile efectuate în acest proces, garanția şi condițiile de acordare/încetare a acesteia, service-ul post-vânzare și modul de soluționare a eventualelor reclamații ulterioare procesului de vânzare.