Sesiune de instruire în domeniul economiei experimentale

  • LABORATOR DE ECONOMIE EXPERIMENTALĂ – EcoNex

Pentru îndeplinirea planului de implementare a proiectului  Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic (PERFECTIS)”PFE-CDI_ID_585 în data de 28 octombrie 2022 a fost organizat un eveniment științific cu participare internationala, prin care s-a urmărit popularizarea, informarea și formarea cercetătorilor din spațiul comunității Academiei de Studii Economice din București în domeniul Economiei Experimentale. Scopul acestei sesiuni de informare si instruire a fost acela de a reuni pe toți cei interesați să evidențieze specificul preferințele indivizilor de a formula politici, strategii cu originalitate regională atât la la nivel de companie cât și în domeniul politicilor publice.

S-a pus accentul pentru atragerea și participarea tinerilor cercetători aflați în perioada de formare, și, dat fiind specificul laboratorului care se dezvoltă prin intermediul finanțării acordate prin proiect evenimentul a fost popularizat și promovat către toți cercetătorii din spațiul universității, în cadrul tuturor școlilor doctorale din ASE pentru a permite adoptarea metodelor de cercetare specifice economiei experimentale în cercetările realizate. Participarea la eveniment a dovedit că acest scop urmărit a fost atins putând fi înregistrată participarea doctoranzilor din aproximativ șapte scoli doctorale din universitate.

Tot în categoria de tineri cercetători am urmărit să atragem și pe aceia care încep drumul pentru munca de cercetare, cercetare științifică sau cercetare cu un înalt grad de aplicare pentru mediul de afaceri sau de aplicare a politicilor publice în condițiile în care domeniul Economiei Experimentale are un mare grad de aplicabilitate în practica economică. De aceea la eveniment au fost invitaţi să participe şi studenți aflați în ultimul an de studiu, ce se află în etapa elaborării lucrărilor de absolvire, în principal au participat studenții Facultății de Economie teoretică şi Aplicată pentru care, prin curicula lor curentă, Domeniul laboratorului reprezintă o completare şi o continuare firească a studiului. Au participat îi un număr restrâns de studenți la ciclul masterat şi studenți la programele de MBA ale ASE ce pot fi considerați, prin pozițiile deţinute în companii ca fiind specialiști reprezentativi pentru mediul de afaceri.

Evenimentul a fost organizat în format hibrid, cu prezentă fizică, începând cu ora 11 în sala 0302-Rotondă din clădirea Ion I. Angelescu a ASE, acolo unde este dezvoltat în prezent laboratorul de Economie Experimentală şi în format de prezenţă online pe platforma zoom cu interconectare efectivă între cele două zone de desfăşurare a evenimentului. Evenimentul a fost popularizat prin transmiterea de informaţii (vezi document „Experimental28oct2022”) prin email şi pe grupuri dedicate de WhatsApp conform bazelor de date cu informaţii de contact deţinute, construite şi utilizate cu respectarea regulilor de protecție a datelor personale-GDRP.

Au participat, în total, un număr de aproximativ 45 de cercetători cu prezentă fizică şi un număr de maxim 74 de cercetători conectați prin intermediul platformei zoom. Pentru confirmarea participării acestor cercetători şi pentru construirea unei baze de date cu toți cei interesați pentru viitoare activități de cercetare în cadrul laboratorului de economie experimentală au fost alcătuite liste de prezenţă cu confirmare fizică, cu înregistrare electronică prin completare în google forms sau prin trimitere de email-uri de înregistrare. Nu toți participanții menționați ca număr  au dorit consemnarea prezenţei pe listele de prezenţă.

Ca expert internaţional a fost invitat Radu Vranceanu profesor de economie la ESSEC Business School, Paris, bursier de cercetare la centrul de cercetare THEMA (CNRS). El deține un Doctorat în Economie la Universitatea din Paris II, Universitatea HDR Paris I, și este recunoscut pe scară largă ca având o expertiză specială în teoria informațiilor imperfecte, pe care le-a aplicat în diverse domenii inclusiv financiar și crizele cursului de schimb, politicile monetare și datorii publice, managementul cercetării, economia apărării, contractele de muncă și comportamentul managerial. Acum este expert de cercetare în economie experimentală la ESSEC, unde a efectuat mai multe studii pe probleme de gen, minciuni și înșelăciune și operaţiuni bancare. În 2000-2001 Radu Vranceanu a lucrat la Comisia Economică pentru Europa a ONU; el, de asemenea a servit ca decan pentru cercetare al ESSEC Business School timp de mulți ani. El estea cum Adjunctul pentru Integritate Științifică al ESSEC.

Expertul din proiect care a realizat o prezentare şi a răspuns la întrebări a fost Conf.univ.dr. Dragoş Huru.

Concluziile reuniunii au fost construite în jurul ideii că în mod tradițional, studiul economiei și politicii economice se bazează pe abstractizare și pe anticiparea tiparelor de comportament, rațional, pentru a înțelege modul în care oamenii se comportă și cum reacționează piețele pe baza cunoștințelor științifice validate și recunoscute. Cu toate acestea, teoriile economice și previziunile sunt adesea dificil de testat în medii economice reale cu un nivel adecvat de relevanță științifică și diferențele specifice endogene sunt în mare măsură ignorate. În perioada curentă, trecem printr-o stare a economiei cu evoluții neașteptate și fără experiență anterioară relevantă.

Testând validitatea și aplicabilitatea teoriilor economice într-un mediu de laborator controlat prin dezvoltarea scenariilor și reproducerea stimulentele economice în economia reală reprezintă o modalitate de a anticipa comportamentele foarte bine adaptată ca strategie științifică de găsire a răspunsurilor la politicile şi strategiile economice la nivel micro sau macroeconomic.