Sesiune de instruire privind scrierea de articole științifice ,,DEFINING ELEMENTS REGARDING  THE STRUCTURE AND CONTENT  OF THE SCIENTIFIC MANUSCRIPT,,

LABORATORUL PENTRU ANALIZE ȘI CERCETĂRI ÎN ECONOMIE CIRCULARĂ ȘI MEDIU

În cadrul Laboratorului pentru Analize și Cercetări în Economie Circulară și Mediu au fost organizată, pe 29.09.2022, online, o sesiune de instruire a doctoranzilor  privind scrierea de articole științifice. La eveniment au participat masteranzi, doctoranzi, cadre didactice, cercetători. Invitatul principal al evenimentului a fost Doamna Mariarosaria LOMBARDI, professor Department of Economics  University of Foggia (Italy), unde a prezentat lucrarea ,,DEFINING ELEMENTS REGARDING  THE STRUCTURE AND CONTENT  OF THE SCIENTIFIC MANUSCRIPT,,

Mariarosaria LOMBARDI este profesor asociat în domeniul Științelor Mărfurilor la Departamentul de Economie, Universitatea din Foggia(Italia) din 1 aprilie 2022. Licențiată în domeniul economie, cu doctorat în știința mărfurilor la Universitatea din Bari( Italia). Doamna Profesor are preocupări în domeniul cercetărilor inovative asociate proceselor de producție(aspecte economice și de mediu). Din 2015 este membră a hub-ului rural Vazapp , care aplică inovația socială în agricultură.

De asemenea, în cadrul sesiunii de instruiere, Doamna Prof. univ.dr. Ion Raluca  a prezentat lucrarea ,, De la trimiterea articolului la publicare – din experiența autorilor,,.

În cadrul sesiunii de instruire, participantii au dezbătut modalități concrete de publicare și finanțare pentru articole și proiecte de cercetare. Au fost prezentate cateva articole publicate în cadrul proiectului si etapele de publicare: modul in care au fost împărțite responsabilitățile în cadrul echipei, problemele intampinate de echipa in ceea ce privește coordonarea si armonizarea dintre membrii echipei, modul in care a fost aleasă revista/publicația, etapele publicării pana la acceptare apoi procedura de decontare. Cele mai importante aspecte au fost legate de modul în care au fost integrați tinerii cercetatori si doctoranzii si modul în care aceștia au beneficiat de experienta expertilor în redactarea de articole științifice cu potențial ridicat de publicare.

Importanța dezvoltării economiei circulare  și a cercetărilor aferente acesteia este prevăzută în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, Strategia Națională privind Economia Circulară și  Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021–2027 ,  în care economia circulară se regăsește  în cele  șase domenii care vizează provocări societale și anume:digitalizare, industrie și spațiu – industrie curată, economie circulară și siguranța aprovizionării cu materii prime.

Obiectivul general al Strategiei Naționale privind Economia Circulară este strâns legat de ODD și de obiectivele globale privind clima, precum și de noile obiective ale PAEC al UE, în conformitate cu principiile și acțiunile promovate în cadrul Pactului Ecologic European. La nivel național, elemente ale tranziției către EC în România sunt prevăzute, de asemenea și de Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR).

În cadrul proiectului, cu scopul dezvoltării unui Laborator pentru analize și cercetări în economie circulară și mediu au fost desfăṣurate o serie de acțiuni ṣtiințifice cu rol în promovarea și asigurarea suportului științific și informațional pentru asigurarea sinergiei cu companiile publice și private, firme de consultanță ce operează în domeniul economiei circulare (agricultură, industrie alimentară, industrie chimică, medicină, industria deșeurilor, industrie de cosmetice și textile, mediu).

Economia circulară, un concept aflat în plină evoluție, este considerată o soluție necesară și pragmatică pentru reconcilierea legăturii dintre ritmul creșterii economice și presiunea asupra resurselor oferite de capitalul natural. Modelul economiei circulare, este unul relativ recent adăugat în sfera de interes a cercetătorilor, făcându-și apariția în jurul anilor 2000, fapt care duce la conștientizarea importanței sale. Odată cu implementarea primului Plan de Acțiune pentru Economia Circulară, implementat de Comisia Europeană în decembrie 2015, acest subiect a devenit foarte atractiv pentru cercetători. Chiar dacă tema economiei circulare s-a bucurat de un real succes în ultimii ani, potențialul său nu este însă exploatat la maximum și reprezintă o oportunitate uriașă de a o aborda și studia, datorită numeroaselor avantaje.