Sesiune de instruire „Modelarea statistico-econometrică a fenomenului migrației, taxării şi investițiilor străine directe în contextul pandemiei de COVID-19”

Sesiune de instruire cu titlulModelarea statistico-econometrică a fenomenului migrației, taxării şi investițiilor străine directe în contextul pandemiei de COVID-19”, desfășurată vineri, 16 iunie 2023, ora 14:00, sala Robert Schuman. Sesiunea a fost susținută de prof. univ. dr. prof.univ.dr. Roberto Dell’Anno, profesor de economie publică la Universitatea din Salerno (Italia) și Director Științific al LaBETI (Laboratorul de Cercetare în Economie și Tehnologii pentru Inovație) din cadrul Departamentului de Economie și Statistică al Universității din Salerno şi moderată de prof. univ. dr. Adriana Ana Maria Davidescu (ASE București) Sesiunea de instruire a avut peste 20 de participanti ( se vedea in lista de prezenta)

Desfăşurată ca parte a lucrărilor Laboratorul de Data Science cu aplicații în Business şi Economie – ASE-DSL, în data de 16 iunie 2023, ora 14:00, sala Robert Schuman. Sesiunea a fost susținută de prof. univ. dr. prof.univ.dr. Roberto Dell’Anno în cadrul proiectului: „Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic” (PERFECTIS), finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, contract nr 42PFE/30.12.2021, director de proiect prof.univ.dr. Margareta FLORESCU, sesiunea a avut un subiect de discutie si anume modelarea statistico-econometrică a fenomenului migrației, taxării, investițiilor străine directe, economiei verzi sau blocajelor lanțului de aprovizionare globală în timpul pandemiei de COVID-19. La sesiune au participat cadre didactice din ASE şi din străinătate, doctoranzi şi masteranzi intersaţi de subiect. Cu această ocazie, au fost puse bazele unei colaborări ştiinţifice care s-a soldat cu depunerea unor proiect de cercetare în cadrul apelului PNRR I8. Sesiunea a avut în vedere inclusiv bunele practici pentru diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice, rigurozitate academică în procesul de publicare, precum şi selecţia unor jurnale relevante şi evitarea practicilor de publicare non-etice practicate de anumite edituri şi jurnale din sfera academică (predatory journals).

In cadrul acestui eveniment s-au explicat si identificat noi metode de management de proiect  care pot deveni oportunități de scriere a proiectelor în cadrul de programelor 2021 – 2027 si anume a viitoarelor proiecte bazate pe ”Marca de excelență” (SoE) și finanțarea  propunerilor de proiect. Abilitatile dobandite in cadrul acestui eveniment pot să asigure sprijin în elaborarea propunerii de proiecte de cercetare de tipul proiectelor individuale Marie Curie, acțiuni Teaming) din cadrul Programului Orizont Europa. S-au discutat detaliile scrierii de proiecte Erasmus+ în care ASE deține o buna expertiză, de exemplu Digital Europe, InvestEU Metodele de invatare a scrierii de proiecte  vizează sinergii cu alte proiecte europene care susțin CDI de excelenta,  sau care să  vin sa sprijine participarea actorilor regionali la programe CDI naționale și internaționale . Proiectul prin acest eveniment de invatare a scrierii de proiecte a avut ca obiectiv participarea responsabila si mai buna la programul  Orizont Europa, prin noi propuneri de proiecte deoarece aceasta participare a ASE a fost modestă in cadrul programului anterior Orizont 2020.

S-a discutat și posibilitatea participării cercetatorilor din ASE la acțiunile Marie Sklodowska-Curie.Cercetătorii din ASE (deopotrivă cadre didactice și doctoranzi) s-au bucurat de prezentarea cerințelor specifice programului Marie Skłodowska-Curie Actions (MCSA), elementele componente (cei patru piloni), precum și oportunitățile de cercetare generate de acesta. Programul se adresează atât doctoranzilor, cât și celor care derulează activități de cercetare mai ample, aflați pe trepte diferite ale carierei de cercetător. Se încurajează colaborarea și schimbul de idei între entități din diferite sectoare de activitate sau țări, urmărindu-se astfel, obținerea unor beneficii economice la nivelul întregii Europe.

Prima direcție de acțiune a programului MCSA – Innovative Training Networks (ITN) – poate fi definită ca un motor al inovării și excelenței științifice. Astfel, aceasta are un caracter integrator și multidisciplinar, asumându-și misiunea de a genera noi competențe cercetătorilor aflați la început de carieră, printr-o colaborare a universităților, centrelor de cercetare și a altor entități din diverse sectoare, din întreaga lume (țări ale Uniunii Europene sau țări asociate).

Cercetătorii care au acumulat experiență de-a lungul a cel puțin patru ani în domeniul cercetării, sau care au parcurs un stagiu doctoral au oportunitatea de a aplica pentru cea de-a doua componentă a programului MCSA – Individual Fellowship (IF) – , în cadrul căreia au posibilitatea de a-și îmbogăți cunoștințele și de a se dezvolta profesional prin intermediul mobilității transfrontaliere și intersectoriale.    În al treilea rând, MCSA asigură derularea unor programe pe termen scurt – Research and Innovation Staff Exchange (RISE) –, având drept scop stimularea inovării prin schimburi de personal din sfera academică, industrială sau comercială. Se pot forma astfel, conexiuni între universități, institute de cercetare și întreprinderi mici și mijlocii, conducând la dezvoltarea abilităților și carierelor aplicanților, crearea de noi cunoștințe și împărtășirea know-how-ului între discipline, sectoare sau țări.       În cadrul celui de-al patrulea pilon al MCSA – Co-funding of regional, national and international programmes (COFUND) – organizațiile pot fi susținute financiar, în vederea implementării propriilor programe dedicate cercetătorilor și carierelor acestora. Fondurile suplimentare pot fi alocate atât schemelor noi de instruire a cercetătorilor, cât și celor în curs de derulare, deopotrivă doctoranzilor și aplicanților cu experiență bogată, din diferite sectoare de activitate.

Initierea si stabilirea de project management pentru participanti s-a derulat dupa urmatoarele subiecte de noi abordari specifice programelor de finantare, pasii specifici in scrierea proiectelor, obiectivele managementului de proiect, metode noi de evaluare a proiectelor, studii de caz ,,un exemplu de succes in scrierea unui proiect ( prezentarea project management H2020) ,care au pus in valoare atractivitatea, creativitatea atentia si interactivitatea participantilor din sala.