Sesiune de instruire „Economy and Economics under the influence of the new scientific and technological revolution”

Sesiune de instruire cu titlulEconomy and Economics under the influence of the new scientific and technological revolution”, desfășurată vineri, 16 iunie 2023, ora 12:00, sala Rotondă. Sesiunea a fost susținută de prof. univ. dr. Angela Şutan (Burgundy School of Business) şi moderată de conf. univ. dr. Dragoș Huru (ASE București) Sesiunea de instruire a avut peste 30 de participanti si s-a desfasurat în sistem de prezenţă hibrid

 În data de 16 iunie 2023, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Conferinței Internaționale DE ECONOMIE ȘI ȘTIINȚE SOCIALE “Perspective geopolitice și provocări tehnologice pentru creșterea durabilă în secolul al XXI-lea”(ICESS 2023) a fost găzduită sesiunea de instruire destinată cercetătorilor din domeniul Economie experimentală, ca parte a preocupărilor de dezvoltare a infrastructurii de cercetare din universitate, din cadrul proiectului: „Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic” (PERFECTIS), finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, contract nr 42PFE/30.12.2021, director proiect prof. univ. dr. Margareta Florescu. Pentru asigurarea unui sistem de pertinenţă cât mai înaltă între obiectivele concrete ale proiectului şi rezultatele efective s-a optat ca şi această sesiune de informare să fie organizată ca o secţiune a celei mai prestigioase conferinţe ştiinţifice organizate în universitate ceea ce asigură un nivel înalt de compatibilizare între intenţie/informare şi iniţiativă/construcţie de echipe în cercetare.

Lucrările s-au desfășurat în regim hibrid, cu prezență fizică pentru participanții din România și online pentru cei care au optat pentru acest tip de prezenţă. Discuțiile s-au concentrat pe evoluția paradigmatică la nivelul corpului general al științelor, cu accent pe economie și alte discipline socio-umane, într-o epocă în care schimbările tehnologice produc mutații asupra omului din postura acestuia deopotrivă de subiect și de obiect al cercetării științifice. În acest context, participanții la eveniment au căutat să explice, printre altele, diferențele dintre țări în privința ritmului de dobândire a competențelor tehnico-științifice în diversele categorii socio-demografice, stimulentele și constrângerile aferente proceselor de convergență economică europeană/globală, cu aplicare pe configurațiile ale acestor stări și procese în societatea românească. Absorbția tehnologiilor digitale din mediul global, integrarea economiilor în lanțurile internaționale de producție, identificarea și încurajarea avantajelor comparative/competitive sectoriale/naționale devin importante în explicarea și anticiparea evoluțiilor și tendințelor, precum și pentru poziționarea inteligentă în cadrul acestora la nivel de agent economic sau decident politic. Progresele științifice și prefacerile tehnologice sunt factori importanți ai performanței economice, determinând o nouă aranjare a relațiilor internaționale la nivel geopolitic și geoeconomic, preocupări legitime înainte de orice la nivelul comunității științifice, academice, ale cărei rezultate critice și creative sunt menite a informa deciziile din mediul economic.

În contextul global actual al inflației au avut loc schimbări în plan economic comportamentul atât al persoanelor fizice, cât și al întreprinderilor. Creșterea prețurilor în prezent contextul inflației reprezintă în prezent o problemă majoră pentru consumatori și pentru producători. Concurența contribuie de obicei la asigurarea prețurilor echitabile pentru consumatori. Competiție politica, precum și aplicarea legii concurenței pot avea un rol important în încercarea de a face acest lucru atenuarea consecințelor negative ale inflației. Discutarea acestor aspecte a atras un numar important de participanti, de remarcat ca atractivitatea a extins interesul de participare si in afara UE, avand participanti din Asia şi Africa.

Participarea în cadrul secţiunii de conferinţă a presupus prezenţa în format hibrid cu participanţi la care prezenţa a fost realizată cu preznţă fizică şi cu participanţi cu prezenţă reală, în format online; toţi participanţii au primit diplome de participare din partea organizatorilor (document exemplu ataşat prezentului document). Desfăşurarea evenimentului şi prezenţa poate fi constatată prin consultarea documentelor prezente online, hyperlink stabil: https://icess.ase.ro/mini-track-on-economy-and-economics-under-the-influence-of-the-new-scientific-and-technological-revolution/ ;

Acest eveniment este menţionat într-un document oficial, Buletinul Informativ al ASE pe luna Iunie 2023 (ataşăm ca dovadă un extras din acest buletin în care am subliniat informaţiile relevante) emis de către Consiliul de Administraţie al ASE; Prezenţa poate fi constatată din programul conferinţei (ataşăm extras din acest program) şi dat fiind modul de organizare al unei conferinţe ştiinţifice nu toţi participanţii au putut fi consemnaţi, confirmând prezenţa prin semnătură. Pentru participanţii ce se regăsesc înregistraţi în programul de conferinţă şi care au optat pentru prezenţa online motivele neconsemnării sunt evidente, caracterul deschis şi interdisciplinar al unei reţelei de cercetare presupune acceptarea prezenţei reale cu prezenţă online din partea cercetătorilor şi, totodată, este încurajată participarea deschisă penrtu studenţii care doresc să se specializeze în domeniul de referinţă studiat în viitor în cadrul laboratorului, pentru doctoranzi ce intenţionează extinderea şi particularizarea studiilor doctorale în medode dezvoltate şi învăţate pe parcursul edificării laboratorului, pentru cercetătorii/profesori ce se integrează, fără formalizare în afara unui cadrul ce se urmăreşte ca rezultat final în proiect-laborator, unei noi reţele de cercetare; înregistrarea prezenţei în programul zoom nu este posibil să se facă deoarece ar presupune înregistrare din partea participanţilor ceea ce ar afecta caracterul deschis şi nediscriminatoriu al participării cu prezervarea calităţii datelor cu caracter personal ale tuturor participanţilor. Ataşăm prezentului raport lista de prezenţă sumarativă menţionând că numărul celor prezenţi fizic a fost mai mare dar au preferat doar să fie prezenţi fiind interesaţi de domeniul în care este dezvoltat laboratorul prin finanţarea din proiect.

Discuţiile, mediul coeziv dezvoltat în eveniment a creat ipoteze de coroborare efectivă a ipotezelor de dezvoltare a colaborărilor de cercetare şi studiu ulterioare cu o participare efectivă şi interesată necesară cadrului de resursă umană pentru cercetare ce se afirmă ca fiind determinante pentru toate componentele proiectului mai mult decât cadrul determinat prin ideatica laboratoarelor finanţate a fi dezvoltate. Colaborarea pentru dezvoltarea de cercetări, scriere de articole ştiinţifice, finalizare de studii (lucrări de licenţă sau teze de doctorat), iniţierea de proiecte de cercetare aplicată în economie, a fost încurajată şi va produce efecte pe viitor prin cele menţionate, fiind imposibil de urmărit într-un mod determinist efectiv, dar prin participarea extinsă, nelimtată a celor înscrişi iniţial se poate dovedi acest fapt fără a necesita demonstrarea empirică. Discuţiile în sensul colaborării şi aplicării cunoaşterii ştiinţifice dezvoltate şi prin asistenţa din partea experţilor din străinătate atraşi în proiect au fost stimulate şi de realizarea unei prezentări în baza unui suport de prezentare ataşat prezentului raport.

 Pentru prezentările realizate în cadrul secţiunii sunt în derulare procese de evaluare/examinare/refinisare ştiinţifică şi acceptare spre publicare (aşa cum se poate observa din site-ul conferinţei şi di Buletinul Informativ al ASE), publicarea efectivă a rezultatelor va fi realizată (în difeite jurnale sau cărţi cu valoare şttinţică expertizată în condiţii de expertiză ştiinifică dovedibilă) pe parcursul anului 2024 (termenul este normal pentru publicarea cu nivel de exigenţă ştiinţificţ implicită); În acest moment evaloarea şi revizia ştiinţifică este aproape finalizată de către corpul ştiinţific (menţionat şi în extrasul de program al conferinţei) al conferinţei urmând calea tehnică spre publicare lucrările prezentate vor fi publicate în volumul Conference Proceedings, editura internațională  Sciendo  (propusă în momentul de faţă editura De  Gruyter),  într-o  carte  Springer  Proceedings  –  Business  and Economics, editura internațională Springer și în alte reviste indexate în Clarivate, Scopus și alte baze de date internaționale.

Acest context general a fost folosit pentru a discuta despre modalităţi de scriere şi publicare a rezultatelor cercetării ştiinţifice, a bunelor practici în acest domeniu, precum şî pentru constituirea de colective de redactare a lucrărilor ştiinţifice de către cercetăori din domenii diferite şi instituţii de cercetare diferite, cu participanţi la lucrările sesiunii. Referitor la redactarea unor publicații științifice de calitate, subiectul a fost de actualitate și de mare interes pentru comunitatea academică din ASE, prin:

  • „Informarea-documentarea” etapa cea mai importantă în cercetarea ştiinţifică-
  • Reviste indexate/cotate
  • ESCI-anticamera ISI
  • Structura unei publicaţii ştiinţifice

S-au adus clarificări privind accesul bazelor de date și verificarea revistelor cotate ISI. Totodată, au fost aduse în discuție informații despre tipurile de lucrări științifice ce pot fi acceptate spre publicare, dar și multiple resurse on-line și un manual de autorat științific. http://ecs-univ.ro/UserFiles/File/Manual%20de%20autorat%20stiintific%2026.09.2011.pdf, sau care sunt diferentele intre conceperea unui articol de specialitate vis a vis de un proiect.

O altă oportunitate a sesiunii de instruire, care a fost discutata in cadrul acestui eveniment a fost posibilitatea de finanțare prin Programele Europene 2021-2027  si prin aceasta participare, toti cei prezenti au invatat modalitatile de scriere de propuneri de proiect in programul Orizont Europa și de management de proiect .Subiectele referitoare la oportunitǎți de Finantare prin Programele Europene 2021-2027  s-au bucurat de un real interes și succes în rândul participanților, având în vedere caracterul practic al prezentării. Temele discutate cu participantii au fost legate de Politici, Programe, Management de Proiect, Scrierea de propuneri de proiecte,  cum le deosebim si in ce consta modalitatea de scriere a proiectelor?, ce sunt “Programele de Finantare Europene” ?, care sunt Sursele de Finanțare Europene ?, abordarea SMART a programelor de finanțare, de ce și cum să concepem  scrierea acestor proiecte SMART?!

Pentru a fi puse în aplicație politicile au nevoie de un plan (ex. Brexit) care este reflectat de mai multe programe (ex. programul de rezilienta și redresare economică) și de si mai multe proiecte (în domeniul agriculturii, energiei, educației, etc) care vor asigura obținerea de rezultate precise, într-un interval de timp și cu resurse bine stabilite.

Abordarea SMART reprezintă esența politicii de finanțare pentru perioada 2021-2027 și urmărește în esență: 1) rezolvarea necesităților localizate ale pieței muncii, 2) corelarea activităților educaționale, 3) evaluarea impactului educației la nivel regional și 4) corelarea cu necesitățile specifice, 5) dezvoltarea de soluții digitale de educație adecvate cerințelor utilizatorilor din toate categoriile de vârstă și 6) personalizarea acestora corespunzator tuturor nivelelor de educație.

O abordare SMART (place based) presupune corelarea perfectă a celor două perspective: cea a beneficiarului finanțării și aceea a finanțatorului local (național, regional sau macroregional) atât la abordarea unei teme cu impact localizat, cât și a mijloacelor specifice (orientate către digitalizare).

 Alocarea localizată (placed based) se reflectă la nivelul tuturor programelor care vor fi finanțate în perioada 2021-2027 în România, iar accesul la finanțarea nerambursabilă  a început.

Ce finanțare este disponibilă 2021 – 2027 ?

Ce este Apelul la proiecte / Cererea de propuneri de proiecte?

Pentru implementarea obiectivelor si prioritarilor din cadrul diferitelor programe de finanțare, Comisia Europeana /  Autoritățile Naționale Responsabile(Autorități de Management PO sau Organisme Intermediare PO) responsabile lansează cereri de propuneri de proiecte .

Apelul la proiecte/cererea de propuneri de proiecte este o linie de finanțare, deschisă în cadrul unui Program Operațional și în cadrul căreia pot fi depuse proiecte în vederea obținerii finanțării europene, cu tipuri de beneficiari/beneficiari, alocare și durată clar identificate, și care corespunde unei priorități de investiții/obiectiv specific/axă prioritară  stabilite la nivelul programului operațional.

  • Apeluri cu termen limită de depunere = invitație publică adresată de către AM unor categorii clar definite de solicitanți în vederea transmiterii cererilor de finanțare în cadrul uneia sau mai multor priorități de investiții din cadrul PO, până la un termen limită anunțat.
  • Apeluri cu depunere continuă = invitație publică adresată de către AM unor categorii clar definite de solicitanți în vederea transmiterii cererilor de finanțare în cadrul uneia sau mai multor priorități de investiții din cadrul PO, prin depunere continuă, până la epuizarea bugetului alocat.
  • Apeluri necompetitive
  • Apeluri competitive

Proiectul – etapele unui proiect