Sesiune de instruire: “ Making econometrics matter to business: how to get leaders to use . data for decision-making?”

Institutul de Cercetări Avansate al Academiei de Studii Economice din Bucureşti a organizat în data de 19 octombrie 2023, ora 12:00 în cadrul proiectului: „Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic”,Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Contract nr.% 42PFE/30.12.2021, sesiunea de instruire “MAKING ECONOMETRICS MATTER TO BUSINESS: HOW TO GET LEADERS TO USE DATA FOR DECISION-MAKING?”, eveniment al Laboratorului de Data Science cu Aplicații în Business și Economie.

Invitații speciali au fost Chris Tatham (CEO, ETC Institute) și Christian Tatham (Director of Research and Development, ETC Institute). ETC Institute o companie de cercetări de piațăa din Statele Unite ce a intervievat peste 3 milioane de persoane în 1.000 de orașe din 2010 până în prezent.

Obiectivul principal al sesiunii a fost de a echipa viitorii specialiști în domeniu cu cunoștințele esențiale și competențele practice pentru a exploata la maximum potențialul econometriei, construind o punte solidă între matematică, economie și universul afacerilor, și promovând luarea deciziilor într-un cadru bine fundamentat pe analiza datelor.

Grupul țintă: Studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători și profesioniști activi în domeniul științelor datelor și al disciplinelor conexe. De asemenea, sesiunea se adresează experților care sunt în căutarea unor metode avansate pentru a îmbogăți și optimiza procesul lor decizional prin interpretări bazate pe date riguroase.

Moderatorul sesiunii a fost prof.univ.dr. Adriana AnaMaria Davidescu, coordonatorul stiintific al Laboratorului de Statistica si Data Science cu Aplicații în Business și Economie și profesor în cadrul Departamentului de Statistică și Econometrie.

Temele discutate în cadrul dezbaterii au cuprins o paletă diversă și actuală de subiecte, printre care:

  • Big Data: explorarea și gestionarea seturilor mari de date.
  • Web mining/scraping: tehnici de extragere și procesare a datelor din web.
  • Vizualizarea datelor: metode și instrumente pentru reprezentarea grafică a informațiilor.
  • Power BI și alte platforme de specialitate: instrumente avansate pentru analiza și reprezentarea vizuală a datelor.
  • Geocodare (GIS): tehnologii de cartografiere și analiză spațială.
  • Analiza de sentiment: interpretarea emoțională și tonalității textelor.
  • Metode de învățare automată: explorarea tehnicilor supervizate și nesupervizate pentru modelarea și predicția datelor.
  • Programare și codare: familiarizarea cu limbaje precum Python, R și altele, esențiale în analiza datelor moderne.