16-19 octombrie 2020 WORKSHOP ONLINE “ INOVARE ȘI EXCELENȚĂ ÎN PROGRAMELE CADRU EUROPENE”

INOVARE ȘI EXCELENȚĂ ÎN PROGRAMELE CADRU EUROPENE

SINTEZĂ RAPORT WORKSHOP ONLINE

16-19 octombrie 2020

În perioada 16-19 octombrie 2020, în cadrul proiectului FDI cu titlul Dezvoltarea capabilității instituționale a ASE București în domeniul  cercetării de excelență prin susținerea cercetării avansate, a vizibilității și a capacității de inovare în vederea creșterii competitivității în spațiul de cercetare european (ECON_X)”, codul proiectului: CNFIS-FDI-2020-0217, Domeniul 6: Susținerea cercetării de excelență din universități, a fost organizat, în strânsă corelație cu obiectivele și activitățile planificate ale proiectului, workshop-ul cu tema “Inovare și excelență în programele cadru europene”.

În deschiderea acestui workshop, desfășurat online, ca și pe întreg parcursul său a fost accentuată ideea că cercetarea este o componentă importantă a misiunii universității noastre și că aceasta este într-o continuă dezvoltare. Cercetarea de excelență reprezintă o prioritate instituțională pentru ASE.

Tema workshop-ului s-a dovedit o oportunitate de a evidenția caracteristicile cercetării științifice din ultimii ani, în principal impactul pe care l-a avut programul cadru Horizon 2020 și perspectivele aduse de noul program Horizon Europe.

Lectorii din cadrul workshop-ului au analizat cercetarea științifică într-un mod multidimensional, în strânsă legătură cu alte sisteme ce pot beneficia și contribui în același timp la impulsionarea creării de know-how valoros pentru societate. Ne referim aici la educație, economie, afaceri, administrație publică etc.

Pe parcursul programului evenimentului cercetarea științifică a fost analizată pe mai multe paliere, de la nivel internațional, european, la cel regional și apoi instituțional, accentuând factorii favorizanți, dar și defavorizanți care au acționat în ultimii ani în acest domeniu.

O masă rotundă a fost dedicată efectelor generate de pandemia de COVID-19 asupra cercetării științifice, vorbitorii prezentând atât situația națională, cât și internațională, accentuând cu putere însă ideea de continuitate, nu de stagnare sau renunțare, ci de intensificare a cooperării cercetătorilor din diferite domenii pentru a depăși barierele și disfuncționalitățile create de situația epidemiologică ce a afectat întreaga societate umană.

Cu titlu de exemplu, prezentăm succint câteva dintre ideile principale incluse în unele dintre tematicile abordate în cadrul workshop-ului.

Doamna profesor univ. dr. Margareta Florescu a prezentat rolul și importanța Academiei de Studii Economice, atât din punct de vedere educațional, cât și al cercetării științifice, precum și legătura strânsă între aceste domenii.

A fost evidențiată ca foarte importantă preocuparea existentă pentru dezvoltarea acestui domeniu și sprijinul permanent acordat la nivel de top management, atât de Dl. Rector, prof. univ. dr. Istudor Nicolae, cât și de echipa sa de conducere, un rol deosebit de activ având Dna Prorector prof. univ. dr. Alina Dima, responsabilă cu cercetarea științifică.

Totodată, dna profesor univ. dr. Margareta Florescu a avut o intervenție ce a vizat tema  “Impactul Horizon 2020 asupra cercetării de excelență”, o cercetare amplă, cu numeroși indicatori ce a evidențiat dinamica cercetării din perioada de aplicare a acestui program cadru.

În prezentarea cu tema “Romania in Horizon 2020. Statistici si concluzii privind cercetarea de excelenta”, dna conferențiar univ. dr. Mihaela Constantinescu, membră a proiectului FDI, a structurat lucrarea sa pe trei sectiuni: Statistici generale H2020, Statistici privind participarea Romaniei la programul H2020, Statistici privind participarea ASE la programul H2020.

Într-o prezentare ulterioară, dl prof. univ. dr. Marian Năstase a prezentat coordonatele principale pentru noul program cadru Horizon Europe, 2020–2027. Pilonii acestui program cadru sunt excelența științifică,  provocările globale și competitivitatea industrială și o Europă inovatoare.

Au fost evidențiate tendințele în domeniul cercetării economice, generate de nevoia organizaţiilor de inovare și schimbare într-un mediu global și tot mai dinamic, în dorința de a răspunde mai bine nevoilor societale și de a se valorifica oportunitățile specifice Spațiului European de Cercetare.

S-a accentuat importanța remodelării culturii cercetării științifice, o mai bună colaborare națională și internațională și o transpunere mai rapidă a rezultatelor științifice în produse, servicii și funcționalități care să ducă la creșterea calității vieții în spațiul european.

Dl. prof. univ. dr. Ștefan Căescu a exemplificat strânsa colaborare dintre mediul de cercetare și cel de business în tema “Excelenta in cercetare în colaborarea cu mediul de afaceri”.

În intervenția lor, prof.univ.dr. Davidescu Adriana Ana Maria și prof.univ.dr. Mosora Mihaela Hrisanta au abordat tema „Indicatorii de cercetare de excelenta in vederea realizarii indicatorului final – portalul Top Economic Research Repository”.

Dl. conf. univ. dr. Cristian Ciurea a prezentat un instrument important pentru stimularea cercetătorilor din Academia de Studii Economice și promovarea rezultatelor acestora, respectiv “Facilități ale platformei cercetare.ase.ro pentru creșterea vizibilității cercetării de excelență”.

Ceilalți lectori participanți, membri ai proiectului FDI au adus și ei în dezbatere diferite fațete ale cercetării de excelență, mergând de la tipuri de servicii suport și management al activităților de cercetare, până la identificarea de soluții care să vizeze o mai bună diseminare a rezultatelor cercetării științifice, astfel încât acestea să fie cunoscute de către potențialii beneficiari, de către potențialii colaboratori etc.

Workshop-ul s-a bucurat de un real interes în rândul participanților, existând numeroase intervenții și dezbateri ce au vizat modalitățile de finanțare a cercetării, domenii prioritare, constituirea de echipe multidisciplinare, networking-ul cercetării, perspective internaționale în cercetarea științifică, translatarea rezultatelor cercetării mai rapid și cu efecte directe și propagate în domeniile educației, afacerilor, administrației publice etc., cu scopul de a amplifica funcționalitățile și performanțelor acestora, într-o viziune modernă.

Author