26 octombrie 2023, ora 13,00, sala 0302- Rotondă
În perioada acoperită de către Etapa IV a proiectului ,,Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic (PERFECTIS)” PFE-CDI_ID_585, coordonat de prof. univ. dr. Margareta Florescu, s-a desfășurat, în cadrul Laboratorului Experimental Economics o sesiune de instruire cu privire la metodele utilizate de către Economia Experimentală.
Sesiunea a fost programată în data de 26 octombrie 2023 şi a avut loc începând cu ora 1300 fiind programată în sistem de prezenţă hybridă-cu prezenţă fizică în sala 0302-Rotondă din Academia de Studii Economice din Bucureşti şi în sistem de prezenţă online fiind programată o întâlnire pe platforma zoom.
Pentru susţinerea evenimentului, pentru a asigura transferul de cunoştinţe şi formarea de competenţe au fost invitaţi să prezinte şi să contribuie la formare domnul Louis Bê Duc Directorate-General Economic Statistics European Commission- Luxemburg, mizând pe faptul că experienţa profesională dobândită de către acesta prin poziţiile deţinute în carieră contribuie în mod essential. În această etapă a proiectului, la formarea de competenţe în domeniul economiei experimentale pentru studenţi/doctoranzi/tineri cercetători/cercetători cu experienţă, prezentarea de informaţii care să aducă în prim plan experienţe practice din domeniul statistic care revelă necesitatea şi versatilitatea perspectivelor de economie experimentală pot fi foarte utile.
Pentru completarea informaţiilor de natură ştiinţifică a fost invitat pentru a conferenţia şi asigura formarea de competenţe Profesor Mike Ivanof School of Business University of the Fraser Valley -Canada care a contribuit la completitudinea competenţelor ştiinţifice.
Instruirea a fost asigurată, procesele de transfer de informaţii, şi de către Conf.univ.dr. Dragoş Huru, responsabil din partea ASE pentru fiinţarea şi dezvoltarea laboratorului de Economie Experimentală alături de alţi membrii ai echipei de proiect ce contribuie la dezvoltarea acestui laborator.
Evenimentul a fost popularizat prin intermediul reţelelor de comunicare internă a ASE având colaborarea şcolilor doctorale ale ASE, afişul evenimentului (prezentat ca livrabil al acestui raport) a fost postat ca anunţ pe site-ul şcolii doctorale şi transmis prin intermediul grupurilor de comunicare interne, whats app sau e-mail, ale şcolilor doctorale din ASE.
La eveniment au participat în format fizic un număr de aproximativ 20 de personae, 13 dintre aceştia având dispoziţia de a îşi comunica datele cu character personal prin intermediul listei de prezenţă, ataşată ca dovadă a realizării evenimentului în format fizic; În format on-line, prin conectare la zoom auparticipat aproximativ 100 de personae, preznţa în fiecare moment de desfăşurare a evenimentului nu a avut o prezenţă online mai mica de 61 de personae, diferenţa fiind explicată prin aceea că nu toate personele au manifestat interes sau au avut agenda disponibilă pentru toată durata evenimentului şi nu au rămas conectate pe tot parcursul evenimentului; Dovada participării se poate seziza din capturile de ecran realizate pe parcursul evenimentului în care se poate observa şi numărul de participanţi consemnat de către platforma Zoom, platformă independent care consemnează electronic prezenţa în baza ip-ului fiecăruia dintre cei care se conectează. Organizatorii au optat să realizeze evenimentul fără a solicita înregistrarea prealabilă la eveniment deoarece ar fi fost imposibilă solicitarea prealabilă a acordului de folosire a datelor cu caracter personal pentru realizarea unei liste de prezenţă în sensul clasic, nedigitalizat, al noţiunii de pontaj pentru prezenţă. Evenimentul poate fi constatat şi din prezentare programării şi desfăşurării evenimentului în interiorul platformei Zoom.
Am optat pentru realizarea evenimentului într-o formula de prezenţă fizică şi online pentru a sublinia şi aspectul conform căreia economia experimentală este un domeniul de cercetare care a putut fi dezvoltat în afara speculaţiilor mai vechi din ştiinţă, a putut fi dezvoltat cu metodă doar prin apariţia posibilităţilor tehnologice înţelese generic ca digitalizare.