INSTITUTUL DE CERCETĂRI AVANSATE

Workshop „Abordarea inter și multidisciplinară în programul HORIZON Europe-proiect DALIA”

Workshop cu titlul „Abordarea inter și multidisciplinară în programul HORIZON Europe-proiect DALIA”, desfășurat marţi, 13 iunie 2023, ora 12:00, sala Robert Schuman. Workshop-ul a fost susținut de prof. Dr. Muzafer Aydemir (Universitatea Altinbas din Istanbul) şi prof. dr. Durmus Alpaslan (KAYA Hatay Mustafa Kemal University din Istanbul) şi moderat de lector univ. dr. Elena Preda (ASE București) Workshopul a avut peste 60 de participanti ( se vedea in lista de prezenta)

Misiunea acestui workshop a fost de a transmite informații cu privire la implementarea proiectelor de cercetare cu finanțare europeană. Evenimentul a început cu mesajul domnului rector către toți participanții, transmis de doamna prof. univ. dr. Margareta Florescu Director al Institutului de Cercetări Avansate din ASE, care a avut drept scop stimularea spre inițiative noi și încurajarea participării în cercetarea științifică din universitate a cercetătorilor, cadrelor didactice, doctoranzilor, cât și masteranzilor din ASE. Moderatorul evenimentului alături de doamna prof. univ. dr. Margareta Florescu, a fost lector univ. dr. Elena Preda, Director al Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă.

Workshop-ul a fost  organizat în cadrul proiectului: „Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic” (PERFECTIS), finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, contract nr. 42PFE/30.12.2021.

În cadrul workshop-ului „Abordarea inter și multidisciplinară în programul HORIZON Europe – proiect DALIA”, au fost discutate criteriile actuale de organizare a consorțiilor pentru proiecte de cercetare în cadrul celor trei piloni ai programului HORIZON Europe. În cadrul pilonului II, Provocări globale și competitivitate industrială europeană, pentru toate cele șase clustere, respectiv sănătate, cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii, securitate civilă pentru societate, dezvoltarea digitală, industria și spațiul, climă, energie și mobilitate, alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu, este necesară colaborarea inter și multidisciplinară, iar implicarea experților sau echipelor cu expertiză în domeniul economic, reprezintă valoare adăugată unui consorțiu cu șanse reale de a fi câștigător.

A fost discutat, de asemenea, unul din elementele de noutate ale programului HORIZON Europe, respectiv Misiunile (EU Missions), acestea reprezentând o modalitate de a identifica soluții pentru unele din cele mai mari provocări cu care ne confruntăm. Aceste misiuni constituie un efort coordonat al Comisiei Europene de a concentra resursele necesare reprezentate de programele de finanțare, politici și reglementări, precum și alte activități pentru a genera un impact real în societate.

Una din cele cinci misiuni este ”Restaurarea oceanului planetar și a apelor continentale până în 2030” (Restore our Ocean and Waters by 2030), în cadrul căreia a fost finanțat și proiectul DALIA (Danube Region Water Lighthouse Action). Scopul acestui proiect este de a identifica cea mai eficientă modalitate de a reface sistemele acvatice din bazinul Dunării și de a utiliza durabil resursele acestora. Toate acțiunile se concentrează pe reducerea impactului barierelor artificiale ale curgerii fluviale asupra circulației apei, refacerea faunei sălbatice și protecția biodiversității și a ecosistemelor valoroase. De asemenea, protecția zonelor locuite împotriva inundațiilor precum și măsurile de reducere a impactului secetei asupra ecosistemelor de apă dulce și a biodiversității pot conduce la gestionarea durabilă a resurselor. Soluțiile bazate pe natură pentru restaurarea ecosistemelor de apă dulce și utilizarea durabilă sunt printre cele mai frecvente soluții propuse. Proiectele finanțate își propun să arate calea către utilizarea profitabilă și durabilă a ecosistemelor restaurate de apă dulce și a Deltei Dunării.

Proiectul DALIA (Danube Region Water Lighthouse Action) este implementat de un consorțiu alcătuit din 22 parteneri, dintre care cinci sunt din România. Alături de universități mai participă IMM-uri și ONG-uri din opt țări diferite din UE și asociate Dunării, care dețin și îmbunătățesc totodată un set remarcabil de cunoștințe, care acoperă nu numai bazinul din punct de vedere geografic, ci toate domeniile diferite de expertiză necesare pentru a face față problemelor multidisciplinare. Se urmărește elaborarea de politici prin care să se protejeze ecosistemele de apă dulce și să se asigure conectivitatea cu alte tipuri de sisteme.

Proiectul DALIA va contribui direct la îmbunătățirea implementării Directivei-Cadru privind apa prin realizarea de acțiuni inovatoare în zone geografice diferite și multiplicarea rezultatelor într-o rețea mai largă de ecosisteme și misiuni ale UE. În acest context, echipa ASE București va contribui la identificarea celor mai potrivite modele de afaceri pentru susținerea dezvoltării socio-economice a zonelor restaurate. Participanții la workshop și-au manifestat interesul de a se implica în astfel de proiecte și de a contribui la dezvoltarea unor noi aplicații pentru competițiile viitoare.

 Workshopul de cercetare a fost dedicat atât cercetătorilor, cadrelor didactice, doctoranzilor, studenților cât și masteranzilor din ASE, în vederea stimulării interesului și, mai ales, a încurajării participării în cercetarea științifică din universitate.