INSTITUTUL DE CERCETĂRI AVANSATE

Workshop „Nevoile și așteptările utilizatorilor rețelelor sociale online în relația cu tehnologiile noi și emergente”

 Workshop cu titlul „Nevoilor și așteptărilor utilizatorilor rețelelor sociale online în relație cu tehnologiile noi și emergente”, desfășurat vineri, 9 iunie 2023, ora 14:00, hibrid (sala 7101 şi online). Workshop-ul a fost susținut de prof. univ. dr.  Alan Shaw (Retail Institute Special Interest Research Group at Leeds Beckett University) şi moderat de prof. univ. dr. Mihai Orzan (ASE București) Workshopul a avut peste 60 de participanti (a se vedea lista de prezență).

Ca parte a activităţilor planificate ale proiectului ,,Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic (PERFECTIS)” PFE-CDI_ID_585, coordonat de prof. univ. dr. Margareta Florescu, s-a desfăşurat, în cadrul Laboratorului pentru cercetări asupra comportamentului utilizatorilor în rețelele sociale online şi Big Data, în data de 9 iunie 2023, înceând cu ora 14:00, hibrid (sala 7101 şi online) workshop-ul cu tema “Nevoilor și așteptărilor utilizatorilor rețelelor sociale online în relație cu tehnologiile noi și emergente”. Acesta a fost susţinut de către prof. univ. dr.  Alan Shaw (Retail Institute Special Interest Research Group at Leeds Beckett University), membru al Social Media Research Foundation și președinte al X-PERT Health (o organizație de caritate pentru educația cu privire la efectele diabetului din Marea Britanie). De asemenea, Alan are o experiență de peste 25 de ani în industrie, în principal pe proiecte digitale și web, în domeniul marketingul social, social media, analiza rețelelor sociale, Web 3.0, blockchain-ul și Metaverse.

Prezentarea realizată de acesta s-a adresat cadrelor didactice universitare din ASE, doctoranzilor şi masteranzilor, alături de care a dezbătut problemele fundamentale cu care se confruntă în această perioadă reţelele sociale online în relaţie cu tehnologii emergente, precum realitatea virtuală, inteligenţa artificială şi blockchain.

La eveniment au participat peste 20 de persoane, marea lor majoritate online, dar şi în sala 7101, ce găzduiește Laboratorul pentru cercetări asupra comportamentului utilizatorilor în rețelele sociale online şi Big Data, dezvoltat în cadrul proiectului Perfectis. Dezbaterile au concluzionat că nevoile și așteptările utilizatorilor reţelelor sociale online pot varia considerabil în funcție de cultura, vârsta, locația geografică și alte factori demografici. În plus, dezvoltarea tehnologică rapidă poate duce la apariția unor noi cerințe și preferințe neașteptate. Prin urmare, rețelele sociale online trebuie să rămână receptive la feedback-ul utilizatorilor și să se adapteze în mod constant pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale comunităților lor. Însă la acest moment, conform studiilor realizate, blockchain reprezintă probabil una dintre tehnologiile cu cel mai mare potenţial de integrare în ecosistemul social din mediul online. De asemenea, aceştia sunt interesaţi de confidențialitate și securitate datelor, de personalizarea conţinutului prin intermediul instrumentelor de inteligenţă artificială, de experienţe vizuale îmbunătăţite, de comunicare mai eficientă și intuitivă, de transparentizare a proceselor de recomandare şi de marketing, respectiv de intergrarea cu alte servicii. Astfel, utilizatorii pot fi interesați de o integrare mai strânsă între rețelele sociale și alte servicii sau tehnologii emergente, cum ar fi comerțul electronic, asistenții digitali sau Internetul lucrurilor şi îşi doresc ca platformele de socializare să fie mai transparente în ceea ce privește modul în care utilizează datele lor și să aibă politici clare cu privire la gestionarea conținutului problematic sau dezinformării.