INSTITUTUL DE CERCETĂRI AVANSATE

Sesiune de instruire „Economy and Economics under the influence of the new scientific and technological revolution”

Sesiune de instruire cu titlulEconomy and Economics under the influence of the new scientific and technological revolution”, desfășurată vineri, 16 iunie 2023, ora 12:00, sala Rotondă. Sesiunea a fost susținută de prof. univ. dr. Angela Şutan (Burgundy School of Business) şi moderată de conf. univ. dr. Dragoș Huru (ASE București) Sesiunea de instruire a avut peste 30 de participanti si s-a desfasurat în sistem de prezenţă hibrid

 În data de 16 iunie 2023, în cadrul celei de-a 6-a ediții a Conferinței Internaționale DE ECONOMIE ȘI ȘTIINȚE SOCIALE “Perspective geopolitice și provocări tehnologice pentru creșterea durabilă în secolul al XXI-lea”(ICESS 2023) a fost găzduită sesiunea de instruire destinată cercetătorilor din domeniul Economie experimentală, ca parte a preocupărilor de dezvoltare a infrastructurii de cercetare din universitate, din cadrul proiectului: „Creșterea performanței instituționale prin dezvoltarea infrastructurii și ecosistemului de cercetare de excelență transdisciplinară în domeniul socio-economic” (PERFECTIS), finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, contract nr 42PFE/30.12.2021, director proiect prof. univ. dr. Margareta Florescu. Pentru asigurarea unui sistem de pertinenţă cât mai înaltă între obiectivele concrete ale proiectului şi rezultatele efective s-a optat ca şi această sesiune de informare să fie organizată ca o secţiune a celei mai prestigioase conferinţe ştiinţifice organizate în universitate ceea ce asigură un nivel înalt de compatibilizare între intenţie/informare şi iniţiativă/construcţie de echipe în cercetare.

Lucrările s-au desfășurat în regim hibrid, cu prezență fizică pentru participanții din România și online pentru cei care au optat pentru acest tip de prezenţă. Discuțiile s-au concentrat pe evoluția paradigmatică la nivelul corpului general al științelor, cu accent pe economie și alte discipline socio-umane, într-o epocă în care schimbările tehnologice produc mutații asupra omului din postura acestuia deopotrivă de subiect și de obiect al cercetării științifice. În acest context, participanții la eveniment au căutat să explice, printre altele, diferențele dintre țări în privința ritmului de dobândire a competențelor tehnico-științifice în diversele categorii socio-demografice, stimulentele și constrângerile aferente proceselor de convergență economică europeană/globală, cu aplicare pe configurațiile ale acestor stări și procese în societatea românească. Absorbția tehnologiilor digitale din mediul global, integrarea economiilor în lanțurile internaționale de producție, identificarea și încurajarea avantajelor comparative/competitive sectoriale/naționale devin importante în explicarea și anticiparea evoluțiilor și tendințelor, precum și pentru poziționarea inteligentă în cadrul acestora la nivel de agent economic sau decident politic. Progresele științifice și prefacerile tehnologice sunt factori importanți ai performanței economice, determinând o nouă aranjare a relațiilor internaționale la nivel geopolitic și geoeconomic, preocupări legitime înainte de orice la nivelul comunității științifice, academice, ale cărei rezultate critice și creative sunt menite a informa deciziile din mediul economic.